Ahmed-i Hani Türbesi
- Sa-fa Restorasyon
- Projeler
- Gösterim: 1202
1651 yılında doğan ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen Ahmed-i Hani'ye ait türbedir. 17'nci yüzyılda yaşamış olan edebiyatçı, astronom, şair, tarihçi ve İslam alimi Ahmed-i Hani'nin türbesinin yanında sonradan bir de cami yapılmıştır. Türbe Doğubayazıt'a 8 kilometre mesafede, İshak Paşa Sarayı'nın üst kısmındadır. Bölgede en çok ziyaret edilen türbedir. Ahmed-i Hani ünlü “Mem-u Zin” adlı eserin de yazarıdır.
Biz Ne Yaptık?
Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, 16.08.2016 tarihinde şirketimize yer teslimi yapılan Ağrı Doğubayazıt Ahmed-i Hani Türbesinin, zaman içerisinde doğal etkenlerden dolayı oluşan deformasyonlar sonrasında dış beden duvarlarının ekseri kısmı ve kesme taş kubbeler kısmen yıkılmış, yapının stabilitesi kaybolmuş durumdaydı. Öncelikle eserin tamamı (beden duvarları ve kubbeler) askıya alınarak yıkılma tehlikesinin önüne geçildi.
İdare gözetimi altında yıkılan molozlar itinayla kaldırıldı, eserde kullanılabilerek kesme taşlar numaralandırıldı ayrıldı ve kalan molozlar idare gözetiminde şantiyeden uzaklaştırıldı.
Restorasyon projesi gereği, özgün kesme taşın ocağı bulunarak aynı kesme taşla dış beden duvarları ve kubbe kaplamaları horasan harcı yardımıyla tamamlandı. Kubbeler altındaki silmeli yonu taştan imal edilmiş kornişlerin bütünlemesi yapıldı, eksik kalan kısımlar aynı özgün malzemeyle tamamlandı ve eserin statik yapısı sağlamlaştırıldı. Askıya alma iskelesi söküldü, İç mekanda moloz içerisinden çıkan ve numaralandırılmış olan kesme taşlar yerine monte edildi, kalan boşluk kısımlarda ise aynı özgün kesme taşlarla iç beden duvarları, kemerler ve yonu taşı silmelerin tamamlaması horasan harç yardımıyla yapıldı. Kündekari tekniğiyle yapılmış olan ahşap minber, mihrap ve vaiz kürsüsünün koruması gerçekleştirildi. Mevcut durumuyla korunan kesme taşlar yıkanmak suretiyle temizlendi. Zemine meşe keresteden latalı döşeme yapıldı, kapı ve pencere doğramaları meşe keresteden yapılarak cilalandı.
Üst örtüde, kesme taşlar üzerine horasan tesfiye ve çamur sıva uygulaması yapılarak 2 mm kalınlıkta kurşun örtü ile kaplandı, kurşun örtüde biriken yağmur, kar suların tahliyesi için kesme taştan çörtenler yerleştirildi.
Çevre düzenlemesi dahilinde moloz taştan yapılmış olan ihata duvarların horasan harçla tamamlandı. Moloz taştan payandalar ferforje korkuluk, kuzey doğu cephesine WC ler ve şadırvan ile bitişik kafe ve depo mekanları müştemilat dahilinde yapıldı.
13.11.2016 tarihli sözleşme süresi sonunda restorasyon ve çevre düzenleme imalatları tamamlanarak Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim edildi, ibadethane ve turizm amaçlı olarak hizmete açıldı.